![]() |
![]() |
![]() |
Jak czytamy wiadomości
Jaki powinien być nagłówek?
Jak zbudować dobre nagłówki?
Druga strona nagłówków
Następny przystanek, Strona Główna
Dobry nagłówek ma znaczenie
Rzeczy darmowe i ich poszukiwacze
Celowanie z nagłówkiem
Odstrasz ich!
Jak czytamy wiadomościAdresat listu, artykuły lub strony internetowej gdy patrzy na nie po raz pierwszy jego wzrok podąża po elementach przekazu w następującej kolejności:
Oczywiście czytelnik przebrnie przez wszystkie te etapy gdy będzie zainteresowany. Jeśli tytuł go nie zaciekawi a rysunki uzna za mało atrakcyjne to nie dobrnie do tekstu. Proste.
Jaki powinien być nagłówek?Powinien, jak zresztą cały tekst "patrzeć na temat" z punktu widzenia użytkownika, jego problemów i korzyści.
Przykład: Zamiast "Umieściliśmy wyszukiwarkę stron na naszej witrynie" lepiej brzmi: "Znajdź informacje szybciej i wygodniej".
Nagłówek najlepiej działa gdy:
Jak zbudować dobre nagłówki?"Kiedy ostatni raz widziałeś swoją stronę internetową", "Czy widziałeś co przygotowała konkurencja". To motywuje do chwili zastanowienia, do szukania odpowiedzi.
"Jak szybko zrobić...", "Jak wypromować stronę w 3 tygodnie?" - zaczynaj w ten sposób, ludzie uwielbiają znać odpowiedzi na takie pytania.
Zacytuj zadowolonego klienta, nie zapomnij podać jego pełnego imienia i nazwiska.
Ważne informacje mówiące o dużych wydarzeniach lub zmianach świetnie nadają się na nagłówki.
Przedstaw jedną z korzyści płynących z oferty lub usługi w formie rozkazu: "Przestań tracić pieniądze", "Daj odpocząć swoim oczom". Podaj w tytule lub nagłówku granicę czasową, do której oferta dająca korzyści jest aktualna.
Przedstawiaj swoją ofertę jako ograniczoną w czasie lub dostępności: "Kup już teraz, oszczędzisz 30%", "Jeszcze 5 dni możesz wygrać komputer".
To zawsze działa. W przypadku bardziej wyrafinowanych odbiorców użyj bardziej wyrafinowanej formy (np: bezpłatne, atrakcyjne cenowo ;-)
Powodzenia!
Opracował: Piotr Górniaczyk
Druga strona nagłówkówSkoro aż 80% odwiedzających nie skończy nawet czytać nagłówków na stronie, staje się jasne, że musimy włożyć maksimum wysiłku w ich stworzenie. A nagłówki na naszej stronie głównej są liczą się najbardziej. Oto dlaczego.
Nigdy nie możemy być pewni, na której stronie naszej witryny wyląduje internauta. Może to nie mieć szczególnego znaczenia na twojej stronie, ale w pewnym stopniu ma to znaczenie na wszystkich witrynach. Większość wyników wyświetlanych przez wyszukiwarki nie wskazuje na stronę główną. Więc jeżeli internauta kliknie na odnośnik przy takim wyniku, wyląduje na stronie, do którego prowadzi.
Następny przystanek, Strona GłównaArtykuły na STAT związane z budowaniem lub promocją stron WWW są zgłaszane w wyszukiwarkach zaraz po ich publikacji. Duża część ruchu na STAT pochodzi z tego źródła. Co prawda moje statystyki nie są wystarczająco dobre, aby to udowodnić, ale oto co wydaje się dziać.
Odwiedzający, którzy przejdą obok nagłówka, będącego tytułem artykułu, mogą opuścić stronę w każdej chwili, w środku artykułu lub po jego zakończeniu. Ale jeśli zechcą przejść na inną stronę, będzie to najprawdopodobniej strona główna. To samo robię ja, gdy ląduję na podstronie i chcę dowiedzieć się czegoś więcej o całej witrynie. Wydaje się, że przynajmniej na STAT jest to częste zachowanie. Prawdopodobnie na innych stronach sytuacja jest zbliżona.
Dobry nagłówek ma znaczenieJednym z najwcześniejszych nagłówków na stronie głównej STAT był "Newbie-Friendly Site Stuff." Skoro na stronie jest sporo dobrych informacji i wskazań na darmowe zasoby, jest to niezły opis zawartości. Fakt, że niektóre z oferowanych usług są płatne nie jest szokiem. Pokrótce, ten nagłówek nie myli odwiedzającego co do zawartości i celu witryny.
Wszystko to ma znaczenie ponieważ internauta oczekuje, że nagłówek dostarczy mu jasnego opisu. Jeżeli jest mylący, internauta szybko odejdzie zdenerwowany lub przynajmniej zawiedziony, że zmarnował czas.
A tak na marginesie: to samo dzieje się, gdy wynik z wyszukiwarki nie prowadzi do opisywanej przez niego zawartości. Skoro opisy są najczęściej generowane ze znaczników title i description, muszą poza zachęcaniem do kliknięcia precyzyjnie opisywać zawartość.
Rzeczy darmowe i ich poszukiwaczeOdwiedzający, którzy czytają poniżej nagłówka sprawdzają podrzędne nagłówki. Pozostaną na stronie tylko jeśli znajdą taki, który ich zainteresuje. Kolumna z prawej na STAT została opatrzona tytułem "Free Stuff". Odnośniki w niej okazały się popularne i zaowocowały wieloma mailami od ludzi szukających dalszych wyjaśnień lub sugestii gdzie znaleźć więcej podobnych rzeczy.
Po pewnym czasie stało się jasne, że podczas gdy większość maili (oprócz spamu), które dostawałem, pochodziły od poważnych ludzi, dotyczyły głównie darmowych zasobów i usług.
Nie ma wątpliwości. Darmowe rzeczy przyciągają odwiedzających. ale podczas gdy szanuję potrzeby internautów, tak naprawdę chcę sprzedać na stronie swoje usługi.
Celowanie z nagłówkiemPo przemyśleniu sprawy zmieniłem nagłówek z:
Newbie-Friendly Site Stuff
na:
Affordable Newbie-Friendly Support
Przeniosłem także część "Free Stuff" w prawej kolumnie na dół pod pierwszą przerwą.
Wyniki były zauważalne od razu i dosyć pozytywne.
W nowym nagłówku pierwsze słowo to "Affordable". Żaden odwiedzający nie jest przez chwilę zmylony. Liczba internautów opuszczających moją stronę ze strony głównej zwiększyła się drastycznie. Dlaczego jest to dobre?
Marnowanie czasu, energii, zasobów czy przepustowości dla szukających darmowych rzeczy nie przynosi zysków. Przy tej drobnej zmianie liczba maili zmalała drastycznie. Natomiast jakość zadawanych pytań zauważalnie wzrosła. Co więcej, ludzie piszący byli na ogół bardziej prawdopodobnymi klientami.
Odstrasz ich!Potrzeba zdefiniowania wąskiej niszy i zdobycia odpowiednich odwiedzających jest akceptowana przez większość webmasterów. Może też być potrzeba odstraszania w jak najkrótszym czasie nieodpowiednich odwiedzających. I możesz to zrobić w prosty sposób, na przykład zmieniając nagłówek na twojej stronie głównej.
Opracował: Bob McElwain
[ POCZĄTEK ] | [ MENU ] | [ KONIEC ]
Jeżeli spodobały ci się nasze strony możesz je Dodać do Ulubionych lub ustawić tą stronę jako swoją Stronę główną. Możesz też wysłać swojemu znajomemu lub znajomej LINK do naszej strony.
Strona główna
Dodaj do ulubionych
Ustaw jako stronę główną
Wyślij link znajomemu/znajomej
Z TEJ STRONY SKORZYSTAŁO JUŻ:
OSÓB